Bye bye, Peikko!
Bye bye, Peikko!
Moni varmasti miettii, että "mistä tiedän, että ostokseni on tuotettu kestävästi?". Erilaiset sertifikaatit ovat kuluttajalle kätevä tapa varmistua siitä miten ostamasi tuote valmistettu. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että sertifikaatin saaminen maksaa, joten tämä saattaa estää pienempiä merkkejä sertifioimasta tuotteitaan. Monet pienemmät yritykset saattavat kuitenkin käyttää tuotannossaan sertifioituja materiaaleja, joten tästä syystä, kannattaa siis aina myös tutustua merkin tarinaan ja muihin tietoihin paremmin.
Olemme listanneet tälle sivulle yleisimpiä vastuullisuudesta ja ekologisuudesta kertovia sertifikaatteja ja merkintöjä, jotta sinun olisi helpompi varmistua siitä miten uusi tuotteesi on valmistettu.
Bluesign®-järjestelmä on ratkaisu kestävään tekstiilituotantoon. Bluesign® sertifoiduissa tuotteissa, haitalliset aineet poistetaan heti valmistusprosessin alusta lähtien. Järjestelmä asettaa ja valvoo ympäristöystävällisen ja turvallisen tuotannon standardeja. Näin varmistetaan, että lopullinen tekstiilituote täyttää erittäin tiukat kuluttajien turvallisuusvaatimukset kaikkialla maailmassa, mutta myös antaa kuluttajalle luottamusta kestävän tuotteen hankkimiseen.
COSMOS on orgaaninen sertifikaatti, jolla on itsenäinen luonnonkosmetiikan standardi (tunnettu nimellä COSMOS-standard) auttaakseen tasapainottamaan orgaanisia standardeja maailmanlaajuisesti. Se antaa selkeän ja rehellisen ilmoituksen luonnollisista raaka-aineista ja auttaa ympäristöystävällisiä sekä luonnonmukaisuudesta kiinnostuneita ihmisiä tekemään valintoja helpommin.
COSMOS Organic -sertifikaatin myöntäminen edellyttää, että:
GOTS tulee sanoista Global Organic Textile Standard, ja se on yksi tämän hetken tiukimmista luompuuvillan sertifikaateista. Sertifikaatti voi koskea tuotteessa käytettyä puuvillaa tai kangasta, tai sen voi saada myös lopputuotteelle.
Vaatteen tai muun lopputuotteen GOTS-sertifiointi edellyttää koko tuotantoprosessin hyväksymistä, sisältäen puuvillan viljelyn, kankaan valmistuksen ja värjäyksen ja ompelun aina tuotteen pakkaamiseen asti. Ympäristövaatimusten lisäksi jokaisen tuotantovaiheen tulee täyttää myös viljelijöitä ja työntekijöitä suojaavat sosiaaliset määräykset.
Global Recycle Standard -sertifikaatti (GRS) takaa, että tuotteessa on käytetty kierrätysmateriaalia. Standardi asettaa tuotannolle myös ympäristöllisiä ja sosiaalisia vaatimuksia. Sertifikaatin myöntää Control Union, joka on riippumaton kansainvälinen tarkastustoiminnan ja laboratorioiden verkosto.
Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä on Fairtrade International -järjestön (FLO) hallinnoima järjestelmä tuotteille, joiden tuotanto noudattaa tiettyjä vaatimuksia ympäristöasioiden, työvoiman ja sosiaalisen kestävyyden suhteen. Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä pyrkii parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Reilun kaupan merkki tuotteessa tarkoittaa, että tuotantoketju noudattaa FLO:n Reilun kaupan kriteerejä, ja merkin tarkoituksena on ympäristömerkkien tavoin vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin.
Reilun kaupan järjestelmän pääperiaatteet ovat:
Öko-Tex-standardi 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä, joka kehitettiin vuonna 1992. Standardi rajoittaa tiettyjen haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä. Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Valmistajalle myönnetään sertifikaatti ja oikeus käyttää Öko-Tex-standardi 100 -tunnusta myymissään tuotteissa, kun tuote kaikilta osin täyttää kaikki Öko-Tex-kriteeristön vaatimukset.
Kuluttajalle Öko-Tex-merkintä on eräänlainen valmistajan laatutakuu. Merkintä on yhtenäinen turvallisuusstandardi läpi koko tekstiilien tuotantoketjun, ja sen ansiosta voidaan tehdä kaikki tuotantovaiheet käsittäviä haitta-ainetarkastuksia. Näytteet testataan riippumattomissa Öko-Tex-testilaitoksissa. Näytteistä tutkitaan pH-arvo, formaldehydi-pitoisuus, torjunta-aineiden, liukoisten raskasmetallien ja klooriyhdisteiden määrä, säilöntäaineet, kuten pentakloorifenoli ja tetrakloorifenoli, sekä allergisoivat ja karsinogeeniset väriaineet. Testattavista näytteistä myös tutkitaan nykytietämyksen mukaan terveydelle haitalliset aineet, jotka eivät vielä ole sääntelyn alaisia tai lailla kiellettyjä.
FSC-sertifioitu puu on vastuullinen valinta. FSC merkintä kertoo tuotteen tulevan hyvin hoidetuista metsistä.
FSC eli Forest Stewardship Council (Hyvän metsänhoidon neuvosto) on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon ja avoin jäsenjärjestö, joka on sitoutunut sertifioinnin kautta edistämään vastuullista metsien käyttöä. FSC:n perusti vuonna 1993 maapallon metsien häviämisestä huolestunut ympäristöalan, metsäalan ja yhteiskunnallisen alan edustajien ryhmä tavoitteenaan edistää ympäristön kannalta vastuullista, yhteiskunnallisesti hyödyllistä ja taloudellisesti kannattavaa metsien hoitoa. Aina, kun ostat FSC-merkityn tuotteen, voit luottaa siihen, että tuet valinnallasi vastuullista metsänhoitoa.
Eri FSC merkintöjä:
FSC 100 %
FSC 100 % -logo kertoo, että tuote on valmistettu kokonaan FSC-materiaalista. Merkintä on tyypillinen esimerkiksi puukalusteissa ja -leluissa.
FSC MIX
FSC MIX -logo tarkoittaa, että tuotteessa on sekä FSC-sertifioitua materiaalia ja/tai kierrätettyä ja/tai ns. kontrolloidusta puusta valmistettua materiaalia. Materiaalista vähintään 70 prosenttia on oltava FSC-sertifioitua. Kontrolloitu puu ei saa olla peräisin esimerkiksi laittomilta hakkuilta.
Tämä merkintä on tyypillinen esimerkiksi pakkausmateriaaleissa ja paperi- ja kartonkituotteissa.
FSC Recycled
FSC Recycled / Kierrätetty -merkinnän mukaisesti materiaali on täysin kierrätettyä, esimerkiksi sanomalehti- tai pakkausmateriaalia. Materiaalin ei alunperin tarvitse olla FSC-sertifioitua, mutta kyseessä on uusiotuote.