About 90% of our fall 2019 collections are made mostly out of organic cotton, recycled polyester, merino wool or artificial fibre etc. We choose carefully what we sell, since it is important for us that you can shop with a good mind - for yourself and your kids! We have gathered more specific information on this page about the different materials sold at our store. 

Natural materials

Luomupuuvilla on ekologisesti tuotettua puuvillaa, jonka viljelyssä on käytetty luonnonmukaisia lannoitteita. Koska luomuviljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, kemikaaleja tai torjunta-aineita, sen katsotaan olevan parempi vaihtoehto ihmiselle ja ympäristölle. Luonnonmukaisessa viljelyssä pyritään säilyttämään luonnon monimuotoisuutta ja ylläpitämään maaperän luonnollista hedelmällisyyttä. Viljelyssä käytetään usein kiertoviljelyä, eli samalla alalla viljeltäviä kasveja vaihdellaan. 

Puuvillan viljely vaatii silti runsaasti vettä. Koska maaperä pysyy luomuviljelyssä rikkaampana, keinokastelua ei kuitenkaan tarvita yhtä paljon kuin tavallisen puuvillan viljelyssä.  Luomupuuvillan tuotannossa otetaan ympäristön ja eettisyyden lisäksi huomioon myös työntekijöiden paremmat työolot. Näin ollen luomupuuvilla on tavallista puuvillaa vastuullisempi vaihtoehto.  

Luomupuuvillan viljely on kuitenkin vielä hyvin pientä verrattavissa tavallisen puuvillan viljelyyn, mutta luomuviljelyn odotetaan kasvavan koko ajan ihmisten kiinnittäessä enemmän huomioita vastuullisuuteen.  

Mistä sitten tiedät onko tuotteesi oikeasti valmistettu luomupuuvillasta? GOTS Organic-sertifikaatti on hyvä takuu, johon voit varmasti luottaa. Sen voivat saada tekstiilituotteet, joiden koostumuksesta vähintään 95% kuiduista on luomutuotantoa. Made with organic- tuotteeksi sopii tuote, jonka kuiduista vähintään 70% on luomuviljeltyä.  Lue lisää sertifkaateista.

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu, jota saadaan pensaina kasvavan puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hyvä kosteuden imukyky, rypistyvyys, hidas kuivuminen, kaikkien luonnonkuitujen tapaan maatuminen, lujuus märkänä ja hyvä pesunkestävyys. 

Puuvillan viljely on valitettavasti hyvin epäekologista ja tuotanto vaatii paljon energiaa. Puuvilla vaatii kasvaakseen valtavat määrät vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Tästä syystä pyrimme suosimaan valikoimassamme luomupuuvillaa, joka on tavallista puuvillaa ympäristöystävällisempää.  Tiesitkö, että yhden puuvillaisen t-paidan tuottamiseen tarvitaan keskimäärin 2700 litraa vettä ja farkkujen tuottamiseen 10000 litraa.  

Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja. Pellava on ekologinen ja monipuolinen hyötykasvi joka voidaan hyödyntää varresta siemeniin.  

Pellavatekstiili on kaunis, kestävä ja ympäristöystävällinen. Se imee erittäin hyvin kosteutta ja johtaa lämpöä. Kastuessaan pellava kuivuu hetkessä ja on jälleen miellyttävä ihoa vasten.  Materiaali on myös antistaattinen, antibakteerinen ja allergisoimaton.   

Pellavaa pidetään ekologisena, koska viljelyssä ei tarvita juurikaan lannoitteita, torjunta-aineita tai keinokastelua. Pellavan suurin ympäristövaikutus syntyy kuidun liotuksesta. Kuidun irroittamista varten pellavaa liotetaan 3-8 viikkoa. Mikäli liotus tehdään luonnonvesissä, se saastuttaa. Jos liotus tehdään erillisissä vesialtaissa on se huomattavasti vähemmän kuormittavampaa, mutta vain jos jätevesi jatkokäsitellään asianmukaisesti.  

Merinovillaa saadaan merinolampaista, joita kasvatetaan erityisesti Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Lampaista saatavan villan kuidut ovat selkeästi pidempiä ja ohuempia kuin normaalissa villassa.  

Merinovilla lämmittää tehokkaasti, kuivuu nopeasti, ja vaate tuntuu kuivalta ja lämpimältä myös kosteana. Merinovilla ei kutita, vaan tuntuu mukavan pehmeältä ihoa vasten. 

Merinovilla on loistava materiaali myös kesällä, sillä se hengittää ja pitää viileänä. 

Merinovilla on antibakteerinen materiaali, joka puhdistaa itse itseään. Usein pelkkä tuuletus käytön jälkeen riittää pesun sijaan. 

Merinolampaiden riesa on loiskärpäset, jotka aiheuttavat myiaasi-sairautta. Tätä sairautta välttääkseen jotkin kasvattajat ovat suorittaneet lampaille mulesing- toimenpiteen, mikä on kuitenkin todella kivulias toimenpide sen hyötyyn nähden. 

Villa on eläinkuitu. Villakuidut ovat keratiinia, noin sadasta molekyylirakenteeltaan erilaisesta valkuaisaineesta syntyneitä molekyyliketjuja. Villa on proteiinia eli samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset.  

Villaa voi venyttää jopa 70% pituudestaan ja se palautuu normaaliin kokoon. Villakuitu on suomuinen, minkä takia villavaate vanuu helposti. Vanumista tapahtuu etenkin, jos villavaatteen pesee liian lämpimässä vedessä tai jos talvella tekee lumipalloja tai lumiukkoja villahansikkaat kädessä.  

Käyttövaatteiden materiaalina villa on suosittu, sillä vaatteena villa on lämmin, joustava, pehmeä, se ei ole sähköinen, lika irtoaa siitä helposti eikä se rypisty helposti. Villa on lämmin ja hengittävä materiaali, joka puhdistaa itse itseään. Villavaatetta ei tarvitse pestä yhtä usein kuin esimerkiksi puuvillasta tai keinokuidusta valmistettua vaatetta. Villavaatetta käytettäessä iho pysyy kuivana ja lämpimänä, vaikka hieman hikoilisikin.   

Luonnonkumi kertoo jo nimessään sen, että se on täysin luonnollisin keinoin tuotettua ja valmistettua. Kumipuut kasvavat luonnossa ja luonnonkumi eli latex on 100% orgaaninen luonnollinen materiaali. Luonnonkumin viljelyssä, korjuussa ja valmistelussa ei käytetä myrkyllisiä kemikaaleja tai torjunta-aineita. Materiaali on myös ekologinen, astmaystävällinen ja hypoallerginen. Luonnosta saatava lateksi, eli luonnonkumi on eräistä puukasveista saatavaa maitiaisnestettä, joka koaguloituu joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Luonnonkumista valmistetaan kautsua, joka on kumiteollisuuden raaka-aine.   

Artificial fibers

Elastaani on venyvä ja joustava kuitu, mitä käytetään paljon varsinkin lasten vaatteissa. Elastaania käytetään aina sekoitteena jonkin toisen materiaalin kanssa.  

Elastaania sisältäville tuotteille ei suositella kuumia lämpötiloja eikä huuhteluaineita, koska elastaani haurastuu helposti.  

Elastaanin muita kauppanimiä on spandex ja lycra.  

Uimapuvut kannattaa uimahallissa uimisen jälkeen pestä pesuaineella, jottei kloorivesi haurastuta uimapuvun elastaania.  

Modaali on viskoosin kaltainen muuntokuitu, mutta on viskoosia kestävämpi kuitu. Modaalia käytetään usein sekoitteena muiden kuitujen, kuten villan ja puuvillan kanssa. Modaalia käytetään usein trikootuotteissa, alusvaatteissa ja teknisissä tuotteissa.  

Ominaisuuksiltaan modaali on puuvillan tuntuinen, himmeä kiiltoinen ja silkkisen tuntuinen. Modaalia käytetään korvaamaan puuvillaa ja sen märkälujuus on viskoosia huomattavasti parempi.  Polyamidin kuitu on kimmoista, lujaa, elastista ja se kestää hyvin hankausta. Polyamidista valmistetut tuotteet kannattaa pestä useammin, koska hiki ja rasvalika kellastuttaa kuitua.  

Polyamidin valmistus kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja, eikä se ole biohajoavaa. Polyamidin hiilidioksidipäästöt ovat korkeammat kuin polyesterillä. Kuidusta irtoava mikromuovi on haitallista ympäristölle varsinkin vesistöihin joutuessaan. Kierrätetystä polyamidista valmistettujen vaatteiden raaka-aineena käytetään useimmiten teollisuuden jätemateriaalia. 

Kierrätetty polyamidi kuluttaa 80% vähemmän energiaa verrattuna uuden kuidun valmistamiseen.

Tencel  (tunnetaan myös kauppanimellä Lyocell) on yksi ympäristöystävällisimmistä tekstiilimateriaaleista. Tencel on luonnonmateriaali, jota saadaan vastuullisen metsäteollisuuden selluloosasta. Sen valmistus vaatii huomattavasti vähemmän erilaisia kemikaaleja kuin esimerkiksi perinteisen viskoosin valmistus ja lähes kaikki käytetyt kemikaalit kierrätetään. Loput kemikaalit puhdistetaan. Materiaalin tuotanto vaatii myös vähemmän energiaa kuin perinteisen viskoosin valmistaminen ja käyttää 10-20 kertaa vähemmän vettä kuin puuvilla.  

Se on kuituna hyvin samanlainen kuin viskoosi ja sitä valmistetaan mm. eukalyptuksesta.  Materiaalilla on paljon samoja positiivisia ominaisuuksia kuin villalla ja Tencelistä valmistetut vaatteet ovat kestäviä, pitävät muotonsa hyvin ja materiaali vie kosteutta iholta vaatteen ulkopuolelle. Neulos on erittäin kauniisti laskeutuvaa ja siihen saadaan kirkkaat värit, jotka pysyvät hyvinä pesusta toiseen. Tencel ei myöskään rypisty helposti. Se on luonnostaan antibakteerinen ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. 

Viskoosi muistuttaa ominaisuuksiltaan puuvillaa. Kuidulla on hyvä kosteudenimukyky, eikä se sähköisty helposti. Viskoosi sen sijaan rypistyy herkästi. 

Viskoosia käytetään paljon hellevaatteissa, puseroissa ja vuorikankaina.  

Viskoosin valmistukseen kuluu paljon kemikaaleja, vettä ja energiaa. Prosessissa käytetyt kemikaalit voidaan kierrättää vain osittain ja tässä on valitettavasti eri tehtaiden välillä suuriakin eroja. Viskoosikuitu on itsessään biohajoavaa, mutta sekoitteena kuidun maatuvuus ja kierrätettävyys heikkenee.

Recycled materials

Kierrätetyn puuvillan raaka-aineena voidaan käyttää teollisuuden ylijäämää tai kuluttajalta kerättyjä kodintekstiilejä. Kierrätetyn puuvillan valmistaminen vähentää merkittävästä luonnonvarojen ja veden kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvitse kasvattaa. 

Jotta kuidun laatu pysyisi laadukkaana, lisätään joukkoon yleensä muita kuituja vahvistamaan. Puuvilla kierrätetään mekaanisesti repimällä ja kuiduttamalla, jolloin kuitujen pituus lyhenee. Mekaanisen prosessoinnin rinnalle ollaan kehittämässä liuotusmenetelmiä, joissa kierrätetystä puuvillakuidusta saadaan viskoosinomaista materiaalia, mutta ympäristöystävällisemmällä valmistusprosessilla. Liuotusmenetelmällä valmistettu kierrätetty puuvilla säilyttää laatunsa mekaanista prosessia paremmin. 

 

Kierrätetty polyamidi eli nylon on tekokuitu, jota valmistetaan esimerkiksi teollisuuden lanka- ja kangasylijäämästä sekä kierrätetyistä kalaverkoista ja muusta muoviroskasta kuten muovipulloista. Kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan siitä saadaan uudenveroista materiaalia. Kierrätetyn polyamidin valmistaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita. 

Polyamidi on kimmoinen ja elastinen kuitu. Se ei rypisty käytössä eikä pesussa. Polyamidia käytetään sellaisenaan sekä sekoitteena puuvillan, viskoosin ja modaalin kanssa. Näissä sekoitteissa polyamidin tehtävä on tuoda tuotteelle hankauksen kestoa ja nopeuttaa kuivumista.

Kierrätetty polyesteri on tekokuitu, jota valmistetaan esimerkiksi kierrätetyistä muovipulloista, teollisuuden lanka- ja kangasylijäämästä, vanhoista polyesterivaatteista tai merten muovijätteestä. Kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan siitä saadaan uudenveroista materiaalia. Kierrätetyn polyesterin valmistaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita. 

Polyesteri on suosittu materiaali vaatteissa sen kestävyyden, elastisuuden, lujuuden ja hankauksenkeston vuoksi.

Pure Waste -tuotteiden raakamateriaali on puuvilla – yksi käytetyimmistä kuiduista tekstiili- ja vaateteollisuudessa. Uuden puuvillan viljelyn sijaan Pure Waste kierrättää tekstiilitehtaiden leikkuujätteestä uutta materiaalia. Leikkuujäte kerätään valikoiduilta tehtailta, jonka jälkeen se lajitellaan värin ja laadun mukaan. Lajittelun jälkeen kangastilkut avataan mekaanisesti kuiduiksi, joukkoon sekoitetaan hieman kierrätyspolyesteria laadun parantamiseksi, kuituseos kehrätään langaksi ja neulotaan edelleen kankaaksi. Lankoja ei tarvitse värjätä, sillä väri tulee tekstiilijätteestä. Prosessin hiominen on vienyt aikaa, mutta nyt tuloksena on täysin kierrätetyistä kuiduista valmistetut tuotteet.

Finishes

- Fluori-, formaldehydi- ja parafiinivapaa koostumus (PFC-vapaa) 

- Hylkii kosteutta sekä likaa ja pitää kankaan ulkonäön siistinä pidempään

- Soveltuu kaikenlaisille kuiduille Kestää yli 20 pesukertaa (40°C), aktivoidaan silittämällä tai rumpukuivaamalla

- Ei kestä kuivapesua

Other materials

Silikoni on hyvä materiaali lasten tuotteisiin, sillä se on helppohoitoinen, hygieeninen, turvallinen ja kestävää. Silikoniset tuotteet ovat hajuttomia, vedenpitäviä ja ne kestävät usein korkeitakin lämpötiloja hyvin.  

Silikoniset tuotteet on helppo pitää puhtaana ja ne kannattaakin pestä usein. Suosittelemme pesemään varsinkin ruokailussa käytettävät silikoniset tuotteet heti käytön jälkeen, jotta niihin ei jää värijäämiä ruoista. Joskus todella voimakasväriset elintarvikkeet, kuten punajuuri, saattaa jättää värijäämiä silikoniseen lautaseen, jos lautasta ei pestä heti käytön jälkeen.  

Silikoni on pehmeä materiaali, joten emme suosittele sen käsittelyä terävillä esineillä, kuten veitsillä.  

Silikoni eli polysiloksaani on polymeeri kuten muovi. Silikonia ei kuitenkaan mielletä suoraan muoviksi. Silikoni ei ole biohajoavaa. Silikoni on hävitettävä sekajätteen mukana, edellyttäen, että jäte poltetaan. Kaatopaikalle joutuessaan silikoni lojuu siellä vuosisatoja aivan kuten muovikin.

Puulelut ovat ekologinen valinta muovin kyllästyttämässä maailmassa. Puulelut kestävät leikeissä pitkään ja elinkaarensa päättyessä niiden kierrätys on todella helppoa. 

Puulelujen valmistaminen voi olla monimutkaisempaa kuin muovilelujen. Monimutkainen valmistusprosessi saattaa nostaa puulelun hintaa ylöspäin, mutta puulelut ovat kestäviä, kauniita ja kehittäviä. Puiset lelut myös antavat lapselle kirjaimellisen kosketuspinnan luontoon.