04.10.2018

Kaiko Clothing sai alkunsa vuonna 2016, kun Mirjam Sokka päätti yhdistää unelmiensa työn muodin parissa hyväntekemiseen. Aina ompelua rakastanut Mirjam alkoi raskausaikanaan ompelemaan esikoiselleen vaatteita ja sai niistä paljon kehuja. Siitä se idea lastenvaatemallistosta sitten lähti!

Tänään lanseerattavan AW18 drop 2 kunniaksi päätimme haastatella Mirjamia ja jakaa hänen vinkkinsä eettiseen ja ekologiseen lastenvaate-shoppailuun.

Kun ostat lastenvaatteita, mihin itse kiinnität huomiota?

Pyrin tekemään mahdollisimman ekologisia valintoja. Omat lapseni tottakai käyttävät pääosin Kaikon tuotteita, mutta muuten suosin muita kotimaisia merkkejä sekä ulkomaisia ekologisia merkkejä. Kiinnitän erityisesti huomiota brändin tarinaan ja siihen minkälainen arvomaailma brändillä on.Onko sinulla vinkkejä eettiseen ja ekologiseen lastenvaate-shoppailuun?

Luomupuuvillasta on hyvä aloittaa! Sertifikaateista etenkin Oekotex ja GOTS ovat eniten käytettyjä sertifikaatteja, jotka takaavat ympäristöystävällisen/myrkyttömän tuotannon. GOTS -sertifikaatti takaa myös sen, että tuotannossa ei ole käytetty lapsi - tai pakkotyövoimaa.

Kannattaa myös ehdottomasti miettiä tuotteiden yhteensopivuutta, vaatekaappia kokonaisuutena sekä todellista tarvetta. Se paitsi helpottaa arkea, on myös ympäristöystävällinen tapa kuluttaa. Lempivaatteita tulee myös usein hoidettua paremmin kuin hutiostoja. Vaatteita kannattaa korjata ja pestä pesuohjeiden mukaisesti, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään hyvinä.

On helppoa suosia yrityksiä, jotka teettävät vaatteitaan EU:ssa, sillä jo pelkästään EU-alueen lainsäädäntö turvaa hyvin työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöäkin. Silti kannattaa selvittää kuinka selkeästi yritykset kertovat eettisyydestä ja ekologisuudesta arvoissaan. Näin varmistuu siitä, että yrityksen toiminta on eettistä tarkastelua kestävää myös muiltakin osin, kuin tuotannoltaan. On mahdollista valmistaa vaatteita eettisesti myös kehittyvissä maissa. Silloin on erityisen tärkeää tietää, millaiset ovat yrityksen arvot.

Tunnuslauseenne on "Fashion with a mission”. Millaisia unelmiä siihen sisältyy?

Koko Kaikon tarina on tästä unelmasta ja visiosta saanut alkunsa eli unelmanamme on kouluttaa ja vahvistaa naisten ja lasten asemaa kehitysmaissa. Siellä on paljon ammattitaitoa erityisesti vaatetusalalla, mutta huonot työolosuhteet ja juuri tätä haluaisimme muuttaa. Suurin unelmamme olisi perustaa tulevaisuudessa oma tehdas kehitysmaahan, jossa voisimme pitää huolen siitä, että tehtaan työntekijöillä olisi hyvät työolosuhteet ja reilu palkka. Tämä on kuitenkin monen vuoden projekti, mutta pienen pieniä askeleita tähän suuntaan ollaan jo otettu!

Tänään lanseerataan AW18 drop 2. Mikä on syksyn malliston teema ja millaisia materiaaleja suositte?

Meidän mallistoissa yhdistyy aina murretut sävyt ja luonnonläheisyys. Tästä syystä mallistosta toiseen, tuotteet ovat hyvin yhdisteltävissä keskenään. Suosimme mahdollisimman ekologisia materiaaleja, kuten tässä vaiheessa GOTS -sertifioitua luomupuuvillaa. Teemme kokoajan työtä löytääksemme vielä ekologisempia materiaaleja ja vaihtoehtoja luomupuuvillaisen trikoon ja collegen rinnalle. Meidän materiaaleja on kehuttu todella pehmeiksi sekä kestäviksi, myös värinpysyvyys on hyvä!